Barockpintoens opprinnelse - Nederland

 

I Nederland kaller man fremdeles Barockpintoen for Bonte Fries. Barockpintostamboken i Nederland ønsker å ta vare på den opprinnelige Barockpintoen. Den opprinnelige Barockpintoen ble ikke blandet med Tinker, Irish cob, Knabstruper osv, så dette aksepteres selvsagt ikke i seriøs avl. 

Barockpintoen var opprinnelig en krysning mellom Frieser og Gelderlander (KWPN). KWPN består av 4 seksjoner: Gelderlanderen, Nederlandsk kjørehest og ridehest avlet for enten dressur eller sprang. Krysning mellom Frieser og varmblods aksepteres i dag. Individene blir registrert i BPS i Nederland og får stamtavle, pass og DNA profil for hvert individ, som sjekkes opp mot foreldredyrenes DNA profil.

  

Bonte Nico

 Barockpintoen (Bonte Fries) er blitt avlet i mer enn 60 år i Nederland hvor rasen stammer fra. Det hele startet da Dhr. Hellinga tilbød sin hingst Bonte Nico til avlstjeneste. Denne hingsten var ikke godkjent av noen stambok, heller ikke registrert, og i den tid var det forbudt å tilby en ikke godkjent hingst i avl. Stamboken gikk så langt som å forlange hingsten kastrert eller avlivet. Oppdrettere som da brukte Bonte Nico i avl måtte betale bøter, noe de gladelig gjorde da hans avkom var verdt 4 ganger mer enn avkom etter andre hingster. Bonte Nico ble både rik og berømt og han bedekket minst 100 hopper i den perioden. Bonte Nico hadde ingen stamtavle, dvs alt var ukjent bakover i linjene, men han var flott å se på, hadde fine fargesammensetninger, og ble derfor likevel en særdeles populær hingst.

 

  

 

Bonte Bart

 1 1980 årene stod også hingsten Bonte Bart, da eiet av Dhr. B.Renken, i Marssum i Friesland i avlstjeneste. Denne hingsten var godkjent for avl, og ble meget populær. Det er i ettertid imidlertid umulig å bevise stamtavlen til Bonte Bart. Bonte Bart var ikke registrert i noen som helst stambok, og hans far var dermed også «unknown». Man kan dermed ikke lage en offisiell stamtavle med navn. Alt bakover vil være «unknown» så lenge det ikke kan bevises avstamningen. Det ble likevel den gang laget en stamtavle, som selvsagt ikke er gjeldende da den ikke kan bevises, og den brukes dessverre den dag i dag i markedsføringen av avlshingster eller avkom etter dem. Grunnen til at Bonte Bart hadde godkjenning for avl til tross for at han ikke var registrert noen steder, var at det på den tiden ikke var tillatt å avle på hingst som ikke var godkjent. Dermed måtte man søke landbruksdep. om tillatelse, noe som Bonte Bart fikk.

 

  

 

 % Frieser i Barockpintoen

 Barockpintostamboken anbefaler fra 25% til opp mot 100% Frieserblod. Det er forskjellige meninger om hvor høy % frieserblod man ønsker, da noen liker individene veldig lik frieseren, mens andre liker dem edlere. Noen liker dem edlere for dressursporten, andre vil ha mer kraft og substans for kjøring. Barockpintostamboken har også en hel rekke andre meget viktige ting å ta hensyn til her. Det er ikke så enkelt som å si at man ønsker høyest mulig % andel Frieserblod og at man ønsker en flekkete hest. Med dette kommer også spørsmålet om innavl inn, og dermed sykdommer, svakheter og skavanker. Foreksempel problemet med vannhode på føll, som alle avlshingster i dag blir testet for. Vi ønsker å avle høy kvalitet, friske individer, og i tillegg individer som i dagens samfunn kan brukes til noe. Folk ønsker seg som regel en frisk og rask hest som de kan bruke til noe

 

 

banner_sfg1
sbplogoinvertcrop
flag-2303647_960_720x
norwaytext1